Jaarstukken 2020

Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheer

Kengetallen

Met ingang van 2015 is de gemeente verplicht om in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing de 5 bij ministeriële regeling voorgeschreven kengetallen op te nemen. In de onderstaande tabel zijn deze kengetallen weergegeven voor de jaren 2018 t/m 2020.

Overzicht kengetallen

Om de kengetallen in perspectief te kunnen plaatsen zijn de waarden van de kengetallen in te  delen in 3 categorieën.  Deze categorieën sluiten aan bij de landelijk vastgestelde signaleringswaarden (2016). Categorie A is het minst risicovol, categorie C het meest.

Kengetallen

Categorie A

Categorie B

Categorie C

Laag risico

middel risico

Hoog risico

Netto schuldquote

<90%

90 - 130%

>130%

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle leningen

<90%

90 - 130%

>130%

Solvabiliteitsratio

>50%

20 - 50%

<20%

Structurele exploitatieruimte

>0%

0%

<0%

Grondexploitatie

<20%

20 - 35%

>35%

Belastingcapaciteit

<95%

95 - 105%

>105%

Uit de bovenstaande kengetallen blijkt dat de verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen gemiddeld. Dit komt door de verkoop van de Eneco-aandelen. Deze verkoop is met een opbrengst van meer dan € 86 miljoen een substantiële verbetering van de solvabiliteit.

De eerder berekende ratio weerstandsvermogen van 5,58 in combinatie met bovenstaande kengetallen geeft aan dat de gemeente zich in een voldoende sterke situatie bevindt om risico’s zorgvuldig af te dekken en voldoende eigen vermogen heeft om tegenvallers op te vangen.

Solvabiliteitsratio

Deze ratio geeft inzicht in de mate waarop de gemeente in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Dus een laag ratio betekend dat de gemeente relatief weinig eigen vermogen heeft en daarbij niet goed in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. (Totaal eigen vermogen / Totaal van eigen - en vreemd vermogen) x 100%

Netto schuldquote
De netto schuldquote geeft inzicht in de mate waarin de schuldenlast drukt op de exploitatie. Dit kengetal wordt berekend door het totaal van de geleende gelden te delen door de totale jaarlijkse baten. Dit saldo wordt uitgedrukt in een percentage van de totale jaarlijkse baten. Lagere baten of hogere investeringen zorgen voor een stijging van de netto schuldquote. (Geleende gelden vermindert met de eigen middelen)/saldo van de baten) x 100%

Netto schuldquote gecorrigeerd
Deze quote geeft inzicht in de schuldenlast. Het geeft een indicatie van de druk van de rentelasten en aflossingen in de exploitatie die drukken op de eigen organisatie.
Deze quote is de netto schuldquote waarbij de geleende gelden die doorgeleend worden niet meegenomen worden. (Geleende gelden vermindert met de eigen middelen en de doorgeleende gelden)/saldo van de baten) x 100%

Grondexploitatie
Het kengetal drukt de boekwaarde van de grondpositie uit in een % van de totale baten. Een hoge grondexploitatie betekent een grote boekwaarde. Hierbij kan de gemeente risico lopen dat deze boekwaarde, bij verkoop gronden, niet volledig gerealiseerd worden. Aan de andere kant kan een hoge grondexploitatie betekenen dat bij verkoop de opbrengsten (incidenteel) gebruikt kunnen worden om de schuldenlast af te bouwen.
 (Totaal niet in exploitatie genomen gronden + totaal bouwgronden in exploitatie) / saldo van de baten) x 100%

Structurele exploitatieruimte
Dit kengetal geeft inzicht in de mate waarin de structurele baten toereikend zijn om de structurele lasten te dekken. Bij een negatief % zijn de structurele lasten groter dan de structurele baten. Daarbij is het risico is dat er tekorten in de begroting/jaarrekening ontstaan. ((structurele baten –structurele lasten) + (structurele onttrekkingen reserves –structurele toevoegingen reserves) / saldo van de baten) x 100%.

Belastingcapaciteit
Het kengetal geeft inzicht hoe de belastingdruk van de gemeente zich verhoudt t.o.v. het landelijk gemiddelde. Hierbij is de belastingcapaciteit van 100% precies gelijk aan het landelijk gemiddelde. Hierin is de OZB-lasten, rioolheffing, afvalstoffenheffing en de eventuele heffingskorting betrokken. Dit zijn de belangrijkste inkomstenbronnen voor de gemeente. Een lage belastingcapaciteit geeft aan dat de gemeente nog ruimte heeft om structurele baten te genereren.
(OZB + rioolheffing + afvalstoffenheffing + heffingskorting voor een gezin) / woonlasten landelijk gemiddelde voor een gezin) x 100%.

Deze pagina is gebouwd op 08/02/2021 14:07:28 met de export van 08/02/2021 13:40:54