Jaarstukken 2020

Duurzaam ontwikkelen en wonen

Duurzaamheid

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Oplevering warmtetransitievisie in Q2 2020: Voor iedere wijk is in beeld gebracht wat technisch en theoretisch gezien het beste alternatief is voor aardgas. Er is onderzocht wanneer welke wijk van het aardgas af kan gaan.
  • Aanpakken van kwetsbaarheden van de leefomgeving door veranderingen in het klimaat (wateroverlast, hittestress, etc): In 2020 zijn op basis van de stresstest uit 2019 klimaatdialogen gevoerd en de uitkomsten zijn verwerkt in een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie met daarin maatregelen voor de komende jaren.
  • Proefproject Klimaat in eigen tuin: In delen van de wijk Waterland in Spijkenisse loopt een proefproject om te onderzoeken hoe we onze inwoners het beste kunnen stimuleren om hun tuinen aan te passen aan de veranderingen van het klimaat (wateroverlast, hittestress, droogte).
  • Ontwikkeling eigen windlocatie Plaatweg/Brielse Maasdijk.
  • Oplevering concept Regionale Energiestrategie in Q2 2020.
  • Stimulering energiebesparing in koopwoningen: Gedurende 2020 hebben we verschillende activiteiten uitgevoerd, gefinancierd door een bij het ministerie van BZK verkregen specifieke uitkering. De meeste in het oog springende hiervan is de ruim vierduizend pakketten met laagdrempelige energiebesparende maatregelen die we aan bewoners hebben uitgedeeld. Andere projecten waren gericht op het ondersteunen van bewoners in het betrekken van hun buurtgenoten, op scholen gericht op (ouders van) leerlingen en het bijscholen van de afvalcoach zodat deze tevens energie-advies geeft. Als gevolg van de corona-crisis heeft BZK de uitvoeringsperiode verlengd tot en met het eerste kwartaal van 2021.
  • Duurzaamheidslening: In november 2020 is het revolverend fonds van waaruit duurzaamheidsleningen worden verstrekt open gesteld. Er kwamen direct tientallen aanvragen binnen en het budget dat voor de laatste twee maanden van 2020 beschikbaar was is volledig aangesproken. Voor 2021 en 2022 is een groter budget beschikbaar.
  • Energieloket: Na een uitgebreide marktverkenning hebben we besloten te wisselen van energieloket. Sinds 1-1-2021 is Duurzaam Bouwloket het officiële energieloket van de gemeente. Zij gaan zich doorontwikkelen om naast energieadvies inwoners ook steeds beter te kunnen adviseren over klimaatadaptatie en circulariteit in de woning en directe omgeving.
  • Prestatieafspraken: Duurzaamheid is verder verankerd in prestatieafspraken met de woningcorporaties.
  • In 2020 zijn verschillende onderdelen uitgewerkt voor de lokale strategie rondom laadinfrastructuur: verkenning en besluit over aansluiting bij de regionale concessie van openbare elektrische laaddiensten en het opstellen van een toekomstbestendig plankaart met laadlocaties.
  • Duurzame bedrijfsvoering en ruimtelijke ontwikkelingen: In een bestuursopdracht is vastgesteld hoe de gemeentelijke organisatie duurzaamheid de komende jaren een goede plek gaat geven in de bedrijfsvoering en het handelen ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen. In de vorm van de aanbesteding van de vervanging van een groot aantal civieltechnische kunstwerken is het eerste traject dat vanuit het programmateam Duurzaamheid wordt ondersteund gestart.
  • Faciliteren van initiatieven van zon op dak, water en land. In december 2020 zijn er van de 210 zonnepanelen op de sporthal Maaswijk 160 panelen verkocht.
  • Strategie Nissewaard Circulair: De circulaire transitie is als één van de programmalijnen verder uitgewerkt in een strategie met daarin het bredere verhaal en een focus voor 2021. De inhoud hiervan wordt verwerkt in het programmaplan Duurzaamheid voor 2021.
  • Verduurzamen bedrijven en bedrijventerreinen: In 2020 is de samenwerking met de BIZ op Halfweg-Molenwatering op het gebied van verduurzaming opgezet. We werken aan een actieplan met doelstellingen vertaald naar het bedrijventerrein, en tegelijkertijd aan de uitvoering van activiteiten. We proberen zoveel mogelijk ondernemers te inspireren en stimuleren om te verduurzamen.
  • Inzet financiële instrumenten: na een verkenning hebben we een afweging gemaakt en besloten in te zetten op een revolverend fonds voor een duurzaamheidslening, groene schoolpleinen, proefproject Klimaat in eigen tuin (zie elders in deze opsomming), en een subsidieregeling voor groene daken (volgt in 2021).
  • Bewustwordingscampagne WIJ.DOEN.GROEN. is in 2020 van start gegaan
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2021 14:07:28 met de export van 08/02/2021 13:40:54