Jaarstukken 2020

Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk jeugd

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We voeren het lokale preventieprogramma jeugd en onderwijs uit, vanuit de visie van Thuis in de Wijk. Door de focus op een gezamenlijke aanpak per wijk, versterken we de aansluiting tussen onderwijs en zorg, met specifieke aandacht voor de rol van leerplicht, schoolmaatschappelijk werk en de jeugdgezondheidszorg en jongerenwerk daarbinnen. We hebben in 2020 de inzet van het jongerenwerk uitgebreid net als de inzet van het schoolmaatschappelijk werk. In 2020 hebben we per gebied een netwerkregisseurs ingezet om de verbinding in praktijk tussen partijen te verstevigen en de sturen op kwaliteit van de inzet. In 2020 hebben we daarmee bereikt dat er focus kwam te liggen op de vragen en thema's  die spelen in de wijken, de verbinding tussen de partijen verstevigd en gerichter ingezet is (vergroting kennis en expertise en gerichte inzet van producten en diensten). Zo is in het gebied zuidwest aandacht besteed aan het thema armoede en hebben scholen en overige partijen de krachten gebundeld om kinderen die opgroeien in armoede te ondersteunen. De scholen zijn (met ondersteuning van de gemeente financieel) aangesloten bij het jeugdeducatiefonds en is er een start gemaakt met een naschools programma voor deze wijk. In de kernen is aandacht voor de weerbaarheid van kinderen en de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast is veel extra ingezet n.a.v. de effecten van corona (eenzaamheid, depressie etc.) onder jongeren.
  • We voeren de nieuwe regionale ontwikkelagenda van CJG Rijnmond uit. Deze richt zich onder andere op flexibilisering van contactmomenten, zodat er lokaal meer maatwerk geleverd kan worden. In 2020 lag de focus op de eerste 1.000 dagen van een kind (actieprogramma Kansrijke Start) en op-en afschaling van jeugdhulp waarbij effectiever word ingezet op de wettelijke monitoringstaak van de jeugdgezondheidszorg. De bijbehorende ontwikkelagenda heeft vertraging op gelopen door alle perikelen rond Corona. Wel zijn er 2020 voor Kansrijke start de eerste bijeenkomsten geweest tussen gemeenten, JGZ en de geboortezorgketen om richting te geven aan welke concrete zaken gewerkt moet worden. Voor 2021 ligt er dan ook een jaarplanning deze concreet uit te werken.
  • Er zijn accountmanagers aangesteld, die het lokale contractmanagement hebben versterkt. En er is een regioplan voor samenwerking met praktijkondersteuners van huisartsen op Voorne Putten en Goeree Overflakkee in ontwikkeling. Door onze lokale werkwijze op elkaar af te stemmen, kunnen we op termijn beter sturen op de instroom van hulpvragen naar de specialistische jeugdggz. En we kunnen samen beter onderhandelen met zorgverzekeraars over hun aandeel in onze preventieve aanpak.
  • Als gevolg van alle perikelen rond Corona heeft het herformuleren van de opdracht voor de  Jeugdondersteuningsteams (JOT's) vertraging opgelopen. De focus heeft vooral gelegen op het bieden van aangepaste hulpverlening conform de regels van het RIVM en op het wegwerken van de wachtlijsten. Het wegwerken van de wachtlijsten is gerealiseerd. Dit in samenwerking met het schoolmaatschappelijk werk. Daarnaast is er een programma gestart om de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp te versterken. Hierin wordt nauw samengewerkt met de andere gemeenten op de Zuid-Hollandse eilanden. Door onze werkwijze op elkaar af te stemmen, kunnen we op termijn beter sturen op de instroom naar specialistische jeugdhulp via de lokale teams.
  • De consultatiefunctie van de jeugdbescherming is beperkt doorgevoerd onder invloed van Corona. Er is wel voor Voorne Putten een gezamenlijke voorzitter voor het jeugdbeschermingsplein aangesteld en de overheveling van alle intensieve hulpverlening trajecten (voorheen drang) is voorbereid. Door onze werkwijze op elkaar af te stemmen, kunnen we op termijn beter sturen op de instroom naar specialistische jeugdhulp via de lokale teams. Dit is een opstap naar een gezamenlijk dependancemodel, waarin de casusregie voor onveilige gezinnen geïntegreerd wordt geleverd.
  • Er is voor de GR JR een kadernota vastgesteld, die voor zienswijze voorgelegd wordt aan alle gemeenteraden in Rijnmond. Zo versterken we de lokale sturing op kosten en kwaliteit in de specialistische jeugdhulp. Daarnaast is er een regiovisie ontwikkeld, die richting geeft aan de regionale inkoop en transformatie van de specialistische jeugdhulp. Deze regiovisie wordt ook voor vaststelling aan alle gemeenteraden voorgelegd.
Deze pagina is gebouwd op 08/02/2021 14:07:28 met de export van 08/02/2021 13:40:54